vikten av regelbunden tandvård för katter

Precis som oss människor behöver våra fyrbenta vänner regelbunden tandvård för att upprätthålla god munhälsa. När vi tänker på vår egen tandhälsa inser vi snabbt vikten av att borsta tänderna, använda tandtråd och besöka tandläkaren med jämna mellanrum. Men hur ofta tänker vi på att våra katter också behöver denna typ av vård? För många kattägare är tandvård för katter ett ämne som ofta förbises, men att ignorera detta kan leda till allvarliga hälsoproblem för din katt. Nedan ska vi utforska varför regelbunden tandvård är så viktigt för katter och hur du kan säkerställa att din katt får den vård den behöver.

Kattens munhälsa är viktig för dess allmänna hälsa

Munhälsan är avgörande för kattens övergripande välbefinnande. En god munhälsa kan förebygga en rad hälsoproblem som annars kan kräva omfattande och kostsam behandling. Till exempel kan obehandlade munproblem leda till:

 • Infektioner i munnen som kan spridas till andra delar av kroppen
 • Smärta och obehag som gör det svårt för katten att äta, vilket i sin tur kan leda till viktminskning och undernäring
 • Allvarliga hjärt- och njursjukdomar till följd av spridning av bakterier från munnen via blodomloppet

Därför är det viktigt att övervaka och ta hand om kattens munhälsa genom regelbundna kontroller och daglig tandvård.

Tecken på tandproblem hos katter

Katter är notoriska för att dölja smärta, vilket gör det svårt att upptäcka när de har problem med munnen. Men det finns vissa tecken du kan hålla utkik efter som kan indikera tandproblem, såsom:

 • Dålig andedräkt
 • Svårt att äta eller preferens för mjuk mat
 • Droppande saliv, ibland med blod
 • Gnugga ansiktet eller munnen med tassen eller mot möbler
 • Gult eller brunt tandtandsten på tänderna
 • Svullna eller blödande tandkött

Om du märker några av dessa tecken bör du omedelbart kontakta din veterinär för en undersökning. Tidig upptäckt och behandling kan ofta förhindra mer allvarliga problem senare.

Hur du kan ta hand om din katts tänder

Det är aldrig för sent att börja ta hand om din katts tänder, och även små steg kan göra en stor skillnad. Här är några tips för hur du kan förbättra din katts munhälsa:

 • Borsta tänderna: Använd en specialdesignad kattandborste och kattandkräm. Människotandkräm är inte säker för katter.
 • Tuggvänlig mat och leksaker: Det finns speciellt formulerade torrfoder och tuggleksaker som kan hjälpa till att avlägsna plack och tandsten.
 • Regelbundna veterinärbesök: Ta med din katt på regelbundna veterinärbesök för att få deras tänder kontrollerade och rengjorda av en professionell.
 • Dieter och kosttillskott: Det finns också munvårdsgel och vattenadditiv som kan användas för att stödja oral hälsa.

Genom att inkorporera dessa vanor i din katts dagliga rutin, kan du hjälpa till att förhindra tandproblem innan de utvecklas till allvarliga hälsoproblem.

Hur ofta ska du rengöra din katts tänder

Hur ofta en katt behöver få sina tänder rengjorda kan variera beroende på kattens ålder, hälsotillstånd och munhälsa. Generellt rekommenderas det att:

 • Borsta kattens tänder dagligen eller åtminstone flera gånger i veckan
 • Ta din katt till veterinären för en professionell tandrengöring en gång per år

För äldre katter eller katter med befintliga tandproblem kan din veterinär rekommendera mer frekventa rengöringar och kontroller.

Sammanfattningsvis är regelbunden tandvård inte bara viktigt för att förebygga framtida hälsoproblem, utan det påverkar också din katts livskvalitet direkt. Genom att investera tid och omsorg i din katts munhälsa kan du säkerställa att din katt förblir glad och frisk i många år framöver.

Vanliga frågor

Hur ofta ska jag borsta min katts tänder?

Det rekommenderas att du borstar din katts tänder dagligen eller åtminstone flera gånger i veckan för att förhindra uppbyggnad av plack och tandsten.

Kan jag använda vanlig tandkräm för människor på min katt?

Nej, människotandkräm innehåller ofta ingredienser som kan vara skadliga för katter. Använd istället en specialformulerad kattandkräm.

Min katt gillar inte att få sina tänder borstade. Vad kan jag göra?

Det kan ta tid för din katt att vänja sig vid tandborstning. Börja långsamt och använd mycket positiv förstärkning. Du kan också prova tuggvänliga matvaror och leksaker som är designade för att hjälpa till att hålla tänderna rena.

Hur vet jag om min katt har tandproblem?

Tecken på tandproblem kan inkludera dålig andedräkt, svårigheter att äta, droppande saliv, blod i saliven, svullna eller blödande tandkött och gnuggande av ansiktet eller munnen. Om du märker några av dessa tecken bör du kontakta din veterinär.

Hur ofta bör min katt få professionell tandrengöring?

Generellt rekommenderas det att ta din katt till veterinären för en professionell tandrengöring en gång per år. Din veterinär kan ge mer specifika rekommendationer baserat på din katts individuella behov.